Χαρτοταινία: Η πολλαπλή χρήση της σε μια εργοθεραπευτική συνεδρία (Δραστηριότητες)

Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που μπορεί να έχει ένας εργοθεραπευτής είναι πολύ μεγάλης ποικιλίας. Ωστόσο, η δυνατότητα να δημιουργούμε δραστηριότητες και έργα που να μπορούν να προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον ανάπτυξης και βελτίωσης, μπορεί να υπάρξει και μόνο με τη χρήση ενός φθηνού υλικού. Παρακάτω ακολουθούν 10 δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν με τη χρήση μίας απλής χαρτοταινίας.

 

ΧΡΗΣΗ 1

 

Σωματογνωσία. Κόβουμε μικρά κομμάτια χαρτιού και τα κολλάμε είτε πάνω στο παιδί είτε πάνω σε εμάς. Ζητάμε να ονομάσει το μέρος του σώματος.

 

ΧΡΗΣΗ 2

 

Η περιέργεια είναι μία βασική συνιστώσα ενός παιδιού που θέλει να παίξει. Με αυτή τη λογική, μπορούμε να τυλίξουμε διάφορα αντικείμενα με χαρτοταινία, κρύβοντας τα εντελώς και να ζητήσουμε από το παιδί να καταλάβει τι είναι μόνο μέσα από την αίσθηση της όρασης ή της αφής. Μετά μπορούμε να το προκαλέσουμε, να βγάλει όλη τη χαρτοταινία πάνω από το αντικείμενο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που δεν έχουμε άλλα αντικείμενα στο χώρο πέρα από τη χαρτοταινία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προσωπικά είδη όπως το κορδόνι του παπουτσιού μας, το παπούτσι μας, ένα κόσμημα κ.ο.κ.

 

ΧΡΗΣΗ 3

 

Μετά το τύλιγμα των αντικειμένων, τι πιο πρωτότυπο από το να δεθούμε οι ίδιοι. Πρώτα δένουμε τα δύο μας πόδια και δείχνουμε πως μπορούμε να ξελυθούμε. Αμέσως μετά, εάν θέλει και το παιδί, μπορούμε να δοκιμάσει πάνω του. Δυσκολεύουμε τη δραστηριότητα, ενώνοντας περισσότερα μέλη μεταξύ τους π.χ. Ένα χέρι με ένα πόδι, δύο χέρια μαζί κτλ, ενώ συγχρόνως μπορούμε να περιορίζουμε το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο ζητάμε να ελευθερωθεί από την χαρτοταινία.

 

ΧΡΗΣΗ 4

 

Η χαρτοταινία είναι ένα πολύ λειτουργικό και γρήγορο μέσο για να χτίσουμε μέσα στο χώρο διάφορες πίστες μετ’ εμποδίων.  Κολλώντας, λοιπόν, από τοίχο σε τοίχο χαρτοταινία μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά επίπεδα μέσα στα οποία το παιδί πρέπει να πηδήξει, να σκύψει και να πραγματοποιήσει νέες κινητικές πράξεις.

 

ΧΡΗΣΗ 5

 

Με εμάς σε ετοιμότητα και το παιδί έτοιμο να παίξει, μπορούμε πολύ γρήγορα να δημιουργήσουμε στο πάτωμα γραμμές από χαρτοταινία. Αυτές οι γραμμές μπορούν να τέμνονται ή όχι, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία δρόμων όπου το παιδί μπορεί να παίξει παιχνίδι ισορροπίας ή και μετακίνησης από το ένα σημείο στο άλλο.

 

ΧΡΗΣΗ 6

 

Με αρκετή χαρτοταινία, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία μπάλα και άμεσα, λοιπόν, να διευρύνουμε τις δραστηριότητες που μπορούμε να επιτύχουμε. Από μπάσκετ, ποδόσφαιρο έως και καυτή πατάτα.

 

ΧΡΗΣΗ 7

 

Το ίδιο το παιδί κόβει κομμάτια από τη χαρτοταινία με κάποιο συγκεκριμένο σκοπό (να τα κολλήσει κάπου, να δημιουργήσει κάτι κτλ). Η πράξη αυτή αποτελείται από μία σειρά μικρότερων κινήσεων και απαιτεί συνδυασμό δεξιοτήτων, ενώ ο στόχος κάθε φορά μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και το πως κυλά η εκάστοτε συνεδρία.

 

ΧΡΗΣΗ 8

 

Τσαλακώνοντας τη χαρτοταινία, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά σχήματα και σχέδια. Μπορούμε να δουλέψουμε με αριθμούς, σχήματα, γράμματα ή και με αντικείμενα. Από μία απλή αναγνώριση τους μέχρι και την κατασκευή τους.

 

ΧΡΗΣΗ 9

 

Ζωγραφική. Κι όμως… κόβοντας μικρά ή μεγάλα κομμάτια χαρτοταινίας μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ζωγραφιά, καθώς η χαρτοταινία παίρνει το ρόλο ενός μολυβιού και δημιουργεί νέους κόσμους.

 

ΧΡΗΣΗ 10

 

Εκμεταλλευόμενοι την κόλλα η οποία υπάρχει στη μία πλευρά της χαρτοταινίας, μπορούμε να βρούμε αντικείμενα που θα πρέπει να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο. Κολλώντας, λοιπόν, αυτά τα αντικείμενα πάνω στη χαρτοταινία, πραγματοποιούμε την μεταφορά, χωρίς να τα ακουμπήσουμε ή να ξεκολλήσουν. Εάν χάσουμε, ξεκινάμε πάλι από την αρχή.

 

Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης

Εργοθεραπευτής 

Εμψυχωτής Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού