Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες με LEGO τουβλάκια.

Ποιος δεν αγαπάει τα LEGO (και φυσικά όλα τα τουβλάκια τύπου LEGO);

Μικροί και μεγάλοι ενθουσιαζόμαστε από αυτά τα μικρά πολύχρωμα τουβλάκια, με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε ότι βάλει ο νους μας.

Τα LEGO (όπως και οι υπόλοιπες, οικονομικότερες εναλλακτικές τους) βοηθούν τα παιδιά στο να αναπτύξουν διάφορες ικανότητες, όπως:

Ενισχύουν τη λεπτή κινητικότητα των παιδιών.

Τα βοηθούν να αυτοοργανώνονται και να είναι σε θέση να κατανοούν και να ακολουθούν οδηγίες. 

 

Αναπτύσσουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους.

Τα βοηθούν να αναπτύξουν την επικοινωνία, τη συνεργατικότητα και την κριτική σκέψη, όταν τα παιδιά παίζουν ομαδικά με τουβλάκια

Τα τουβλάκια, επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδαγωγικές δραστηριότητες, ως παιδαγωγικά υλικά/εποπτικά εργαλεία:

1. Μαθαίνω τα χρώματα/ τα μεγέθη – κάνω κατηγοριοποιήσεις.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα τουβλάκια για να διδάξουμε τα παιδιά μικρότερης ηλικίας τα χρώματα και τα μεγέθη, να τους ζητήσουμε να τα χωρίσουν σε κατηγορίες ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος και να ακολουθήσουν εντολές.

2. Μαθαίνω τα γράμματα-ανάδυση γραμματισμού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα τουβλάκια για να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά τα γράμματα. Επίσης μπορούμε να γράψουμε γράμματα ή απλές συλλαβές πάνω σε τουβλάκια και να τα χρησιμοποιήσουμε για να σχηματίσουμε απλές λέξεις. 

Για μεγαλύτερες ηλικίες μπορούμε να γράψουμε λέξεις πάνω σε τουβλάκια, με τις οποίες θα σχηματίζουν τα παιδιά προτάσεις.

3. Μαθαίνω μαθηματικές έννοιες. Χρησιμοποιώντας τα τουβλάκια ως εποπτικό υλικό, μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μικρότερων ηλικιών απαρίθμηση, απλές προσθέσεις και αφαιρέσεις και στα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών κλάσματα, πολλαπλασιασμούς και υπολογισμό περιμέτρου και εμβαδού επιφανειών. Επιπλέον μπορούμε να διδάξουμε τα παιδιά μοτίβα, τη συμμετρία, καθώς και τις έννοιες λιγότερα-περισσότερα.

4. Φτιάχνω Ιστορίες. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τουβλάκια με την καθοδήγηση του παιδαγωγού ώστε να δημιουργήσουν και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.

5. Μαθαίνω τα συναισθήματα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα τουβλάκια για να σχηματίσουμε προσωπάκια και να ζωγραφίσουμε πάνω τους τα διάφορα συναισθήματα. Κατάλληλο για προγράμματα συναισθηματικής αγωγής, όπως επίσης και ως εποπτικό υλικό για παιδιά με αυτισμό. 

6. STEM και Ρομποτική. Υπάρχουν ειδικά kits για ρομποτική και δραστηριότητες STEM.