Θεραπευτικές Δραστηριότητες με Ηχητικούς Σωλήνες

Οι ηχητικοί σωλήνες (boomwhackers) είναι χρωματιστοί σωλήνες φτιαγμένοι από ελαφρύ, ανθεκτικό πλαστικό. Κάθε χρώμα αντιστοιχεί και σε μία νότα. Έτσι ο κόκκινος σωλήνας είναι το ΝΤΟ, ο πορτοκαλί το ΡΕ, κ.ο.κ.

 

Ένα (ειδικό) παιδαγωγικό πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει την εξάσκηση πολλών δεξιοτήτων (ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά μικρότερης ηλικίας που χρειάζονται εξάσκηση σε αδρή-λέπτη κινητικότητα, οπτικοκινητικό συντονισμό, συνεργασία, βελτίωση της προσοχής, κ.τ.λ.). Οι ηχητικοί σωλήνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δραστηριότητες για όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα.

 

 

Ας δούμε πώς:

  • Για Ζέσταμα- Εισαγωγή στη Συνεδρία: Πολλές φορές τα παιδιά –και ειδικά τα μικρότερης ηλικίας- έρχονται νυσταγμένα, εκνευρισμένα, αποσυντονισμένα ή και κατευθείαν μετά από κάποια άλλη δραστηριότητα ή άλλη συνεδρία (π.χ. εργοθεραπεία) και χρειάζονται λίγο χρόνο για να μπορέσουν να οργανωθούν. Μία 3λεπτη δραστηριότητα με τους ηχητικούς σωλήνες είναι ό,τι χρειάζεται! Απλά αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν τη δική τους μουσική.
  • Κάνε ό,τι Κάνω: Το κλασικό παιχνίδι που τα παιδιά κάνουν ότι κάνει ο θεραπευτής τους αλλά με ηχητικούς σωλήνες! Δώστε από 2 σωλήνες στο κάθε παιδί (αν έχετε 1 set για κάθε παιδί ώστε να έχουν όλοι ίδια χρώματα θα ήταν ιδανικό αλλά μπορεί κάθε παιδί να έχει και διαφορετική νότα). Καθίστε σε κύκλο ή εσείς από τη μία μεριά και τα παιδιά από την άλλη. Ξεκινήστε να παίζετε με τους σωλήνες σας. Στην αρχή λίγα βήματα (π.χ. δεξή σωλήνα, αριστερό σωλήνα) και μετά πιο σύνθετα ανάλογα με το επίπεδο της ομάδας (π.χ. αριστερό-αριστερό-δεξή-αριστερό-δεξή). Προσέξτε τα παιδιά να χτυπούν κάθε φορά τον κατάλληλο σωλήνα (δεξή/αριστερό). Ιδανική άσκηση για προσοχή, συντονισμό, μνήμη.
  • Μουσικοκινητική Δραστηριότητα: Διαλέξτε 2-3 ηχητικούς σωλήνες. Κάθε σωλήνας αντιστοιχεί σε μία κίνηση (π.χ. σηκώνομαι-κάθομαι, περπατάω αργά-γρήγορα-χοροπηδάω, κ.ο.κ.). Κάντε γρήγορες εναλλαγές και τα παιδιά θα ξετρελαθούν. Τα παιδιά εξασκούνται στην μνήμη, την προσοχή, την αδρή κινητικότητα.
  • Μουσική Δραστηριότητα-Παραλλαγή: Σε αυτήν την παραλλαγή χρησιμοποιήστε μόνο έναν ηχητικό σωλήνα και επικεντρωθείτε στον ρυθμό. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα ή πόσο αργά χτυπάτε τον σωλήνα τα παιδιά θα πρέπει να προσαρμόσουν το βήμα τους.
  • Μάντεψε Ποιο: Αυτή είναι μια αρκετά δύσκολή δραστηριότητα και είναι κατάλληλη κυρίως για μεγαλύτερα παιδιά. Τα παιδιά ακούνε με προσοχή έναν-έναν τους σωλήνες. Μετά με τη σειρά κλείνουν τα μάτια και ο θεραπευτής ή κάποιος άλλος από την ομάδα χτυπάει έναν σωλήνα. Το παιδί που έκλεισε τα μάτια πρέπει να μαντέψει ποιος ήταν αυτός ο σωλήνας.
  • Μετράω τις Συλλαβές: Μία από τις πιο κλασικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη της φωνολογικής επίγνωσης είναι να δίνονται στα παιδιά λέξεις κι αυτά να μετράνε τις συλλαβές χτυπώντας παλαμάκια. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να γίνει πιο διασκεδαστική αν αντί για παλαμάκια τα παιδιά χτυπούν τους ηχητικούς σωλήνες.
  • Παίζω ένα τραγούδι: Γίνετε ο μαέστρος και συντονίστε τα παιδιά να παίξουν ένα εύκολο τραγουδάκι (Φεγγαράκι μου λαμπρό, μια ωραία πεταλούδα, κ.τ.λ.). Στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές παρτιτούρες για ηχητικούς σωλήνες. Κάθε νότα στο πεντάγραμμο είναι ζωγραφισμένη με το αντίστοιχο χρώμα για να διευκολύνονται τα παιδιά.

Πηγή: perieidikisagogis.com