2 Ασκήσεις Συγκέντρωσης για παιδιά με ΔΕΠΥ

Άσκηση 1 Μindfulness Συγκέντρωσης για παιδιά με ΔΕΠ-Υ: ” Άγγιξε και κούνησε”

 

“Tap and Wiggle” – Ενίσχυσε τη δύναμη του μυαλού σου:

Μείνε όρθιος ή κάθισε στα πόδια σου, τα οποία πρέπει να ακουμπούν το πάτωμα. Κράτησε τα χέρια σου σε κοντινή απόσταση μπροστά από το στήθος σου και μέτρα τους παλμούς σου.

Προσπάθησε να αγγίξεις το ένα σου πόδι υψωμένο και μέτρα μέχρι το πέντε. Καθώς ακουμπάς το πόδι σου, προσπάθησε να κουνήσεις τα δάχτυλα των χεριών σου από την αντίθετη πλευρά.

Άλλαξε πλευρές. Τώρα άγγιξε το άλλο σου πόδι και μέτρα έως το πέντε. Κούνησε τα δάχτυλα του χεριού σου από την άλλη πλευρά.

Προσπάθησε να κάνεις την άσκηση αλλάζοντας πλευρές όσες περισσότερες φορές μπορείς. Αν κάνεις λάθος, προσπάθησε να γελάσεις με την ψυχή σου και ξεκίνα πάλι την άσκηση από την αρχή.

Αυτή η άσκηση θα αφυπνίσει το μυαλό σου διότι μπορείς να κάνεις 2 διαφορετικά πράγματα την ίδια στιγμή στις δύο αντίθετες πλευρές του σώματος σου.

 

ΣΤΟΧΟΣ:

Προσπάθησε να κουνήσεις το ένα σου μάτι ακουμπώντας τα δάχτυλα του αντίθετου χεριού σου. Ακούμπησε το άλλο σου μάτι και κούνησε τα δάχτυλα του άλλου σου χεριού. Προσπάθησε να κάνεις την άσκηση κάνοντας διαδοχικές αλλαγές όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Άσκηση 2 Μindfulness Συγκέντρωσης για παιδιά με ΔΕΠ-Υ: “To κάστρο της σκέψης”

Mind Castle (To κάστρο της σκέψης): Πως να αναπτύξεις τις δυνάμεις της συγκέντρωσης σου

Κάθισε προσηλωμένος με την πλάτη σου σε ευθεία γραμμή και το σώμα χαλαρό. Κλείσε τα μάτια και πάρε αργά και ήρεμα 3 αναπνοές.

Σχεδίασε ένα κάστρο στο μυαλό σου. Πώς είναι εξωτερικά; Έχει πύργους ή ακόμα και γέφυρα;

Πήγαινε τώρα με το μυαλό σου στο εσωτερικό του κάστρου. Τι βλέπεις; Περιηγήσου μέσα σε ένα από τα δωμάτια του κάστρου. Παρατήρησε το σχέδιο του δωματίου, τις μυρωδιές, τους ήχους από κάθε δωμάτιο.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της περιήγησης σε διακόψει μια άλλη σκέψη σου, πάρε μία βαθειά ανάσα, βγάλε μετά τον αέρα και προσπάθησε να επαναφέρεις τη σκέψη σου πίσω στο κάστρο.

Βάλε στόχο να εξερευνήσεις κάθε δωμάτιο του κάστρου για να μπορέσεις να το ολοκληρώσεις τη σκέψη σου. Όταν το καταφέρεις, προσπάθησε να σκεφτείς τι τελικά ανακάλυψες;

“Μπορείς να αποκτήσεις μια εξαιρετική δύναμη σκέψης όταν δείχνεις προσοχή σε όλες τις λεπτομέρειες του κάστρου που είναι στο μυαλό σου”

Πηγή: psychopedia. gr