Η σημασία της κινητικής δραστηριότητας στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του παιδιού

Η σωματική δραστηριότητα είναι σχεδόν συνώνυμο του παιδιού, δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα παιδί χωρίς κινητική δραστηριότητα. 

Η κάθε είδους κίνηση  είναι σημαντική αλλά και απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού κατά τη διάρκεια των κρίσιμων έξι πρώτων χρόνων της ζωής του.

Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι ραγδαία.

Όσο το παιδί αντιδρά σε ερεθίσματα, με τα οποία έρχεται σε επαφή, δημιουργούνται περισσότερες νευρικές συνδέσεις μεταξύ του νευρικού συστήματος, του σώματος και του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό. Η σωματική δραστηριότητα κατά το στάδιο αυτό βελτιώνει το συντονισμό και την ισορροπία του και το βοηθά να μάθει να απολαμβάνει να είναι κινητικά δραστήριο και να κινείται με αποτελεσματικό τρόπο.

Η σωματική άσκηση ενισχύει την ανάπτυξη της λειτουργίας του εγκεφάλου, τις αδρές κινητικές δεξιότητες και το συντονισμό όλου του σώματος, Η ώριμη κινητική ανάπτυξη επηρεάζει και άλλους σημαντικούς τομείς της ανάπτυξης όπως είναι οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, αυτονομία, δημιουργικότητα και φαντασία. Βοηθά το παιδί στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον εαυτό του αυτοπεποίθηση και στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης αφού βιώνει ότι μπορεί.

Πηγή: mandou.gr