Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Αθήνα 2018 – Βιβλία παντού

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου , ώστε να σας παρουσιάσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα με βασική θεματική το Βιβλίο και όχι μόνο.

 

Καινοτόμο στην αντίληψη και το περιεχόμενο του, το πρόγραμμα στηρίζει και ενισχύει την πολιτική διασποράς του πολιτισμού στις γειτονιές της Αθήνας, δίνει βήμα σε δημιουργικές ομάδες και στην Κοινωνία Πολιτών, συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, και συσπειρώνει γύρω από την ετήσια διοργάνωση του Φεστιβάλ Βιβλίου, με τον πιο παραγωγικό τρόπο, πολιτιστικούς οργανισμούς και προγράμματα του Δήμου Αθηναίων καθώς και τη συντριπτική πλειοψηφία των φορέων, οργανισμών, δομών και ομάδων των γραμμάτων και του πολιτισμού της Αθήνας. Κυρίαρχη επιδίωξη του προγράμματος για την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 είναι να αναπτύξει το διάλογο ανάμεσα στους πολίτες της Αθήνας και να τους κάνει κοινωνούς αλλαγής και δημιουργίας.

Με το σύνθημα «Αθήνα 2018 – Βιβλία παντού» κι αποτελώντας ένα ζωντανό και συνεχώς διαμορφούμενο οργανισμό από εκδηλώσεις, διαλέξεις, προβολές, περιπατητικές διαδρομές, εργαστήρια, φεστιβάλ, εκθέσεις, πρωτοβουλίες και εκπλήξεις, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να φέρει κοντά δημιουργούς, τους αφηγητές, την πρωτοπορία, την παράδοση, τους επισκέπτες αλλά και τους ανθρώπους που ζουν κι εργάζονται στην πόλη, θέτοντας ξανά την Αθήνα, έναν χρόνο μετά τη συν-φιλοξενία της διεθνούς εικαστικής διοργάνωσης documenta 14, στο επίκεντρο ενός διεθνούς πολιτιστικού χάρτη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος καταξιωμένοι Βρετανοί και Έλληνες συγγραφείς, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί θα συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή του Βιβλίου και της Λογοτεχνίας. Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης, μετατρέποντας την Αθήνα σε ένα ιδανικό μέρος για να ζεις, να εργάζεσαι και να ανακαλύπτεις συνεχώς.

Ο βραβευμένος με Booker, δημοφιλής Βρετανός συγγραφέας Ian McEwan για πρώτη φορά στην Αθήνα

Ο Ian McEwan  επισκέπτεται την Αθήνα για πρώτη φορά! Ο βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ο εαυτός: Η λογοτεχνική επινόηση του εαυτού» και θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Χάρη Βλαβιανό για την τέχνη της μυθοπλασίας και τους τρόπους με τους οποίους ένας μυθιστοριογράφος «επινοεί τον εαυτό του» κατά τη διαδικασία της συγγραφής του έργου του.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα, κα Αναστασία Ανδρίτσου.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (διάθεση από τις 17.30). Η συζήτηση θα γίνει στα Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά.

Λίγα λόγια για τον Ian MacEwan

Ο Ian MacEwan γεννήθηκε το 1948. Έχει γράψει δύο συλλογές διηγηµάτων και δεκατέσσερα µυθιστορήµατα. Το 1987 κέρδισε το «Whitbread Award» και έξι χρόνια μετά το «Prix Femina Étranger» για το μυθιστόρημά του «Χαμένο παιδί». Τρία μυθιστορήματά του συμπεριλήφθηκαν στις τελικές υποψηφιότητες για το βραβείο «Booker», το οποίο τελικά κέρδισε το 1998 για το «Άµστερνταµ». Το 2008, η βρετανική εφημερίδα «The Τimes» τον συμπεριέλαβε στην λίστα με τους «50 σπουδαιότερους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945» ενώ η «Daily Telegraph» τον κατέταξε δέκατο ένατο στον κατάλογο με τους «100 πιο ισχυρούς ανθρώπους στον βρετανικό πολιτισμό». Το τελευταίο του βιβλίο «Καρυδότσουφλο» κυκλοφόρησε στα Ελληνικά τον Δεκέμβριο του 17.