Θετικό το ΙΕΠ στην ενσωμάτωση της Λογοτεχνίας στη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας

 

Θετικό είναι κατ αρχήν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στις προτάσεις της ΠΕΚΑΔΕ για την ενσωμάτωση της Λογοτεχνίας στη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στο Δημοτικό & στο Γυμνάσιο-Λύκειο –ΕΠΑΛ και προτείνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

 

Α. Τη σύσταση μια κοινής Επιτροπής.

Β. Η Επιτροπή θα καταθέσει συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες διδακτικές προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στις οδηγίες διδασκαλίας Αγγλικής Γλώσσας από το νέο σχολικό έτος 2015-16.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Παιδείας δεν έχει απαντήσει εάν κάνει δεκτή την πρόταση του ΙΕΠ.

 

Η ΠΕΚΑΔΕ προτείνει:

Για το Δημοτικό

Την υποχρεωτική και οργανωμένη διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα ενός ή και περισσότερων παραμυθιών, μύθων και θρύλων, παιδικής λογοτεχνίας και λογοτεχνικών έργων επιλεγόμενων από διάφορα είδη (πεζός λόγος, ποίηση, θέατρο), απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, σε ενιαία ή/και αποσπασματική μορφή ή/και σε διασκευή, καθώς και την παράλληλη ενθάρρυνση της δημιουργικής γραφής στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.

Η διδασκαλία τους στην αγγλική γλώσσα λαμβάνει υπόψη το επίπεδο και τις ανάγκες των μαθητών και συνδέεται με τα Εικαστικά, τη Φυσική Αγωγή, τη Μουσική και τη θεατρική Αγωγή.

 

Για το Γυμνάσιο το Λύκειο

Την υποχρεωτική και οργανωμένη διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα ενός ή και περισσότερων λογοτεχνικών έργων επιλεγόμενων από διάφορα είδη (πεζός λόγος, ποίηση, θέατρο) σε ενιαία ή/και αποσπασματική μορφή ή/και σε διασκευή καθώς και την παράλληλη ενθάρρυνση της δημιουργικής γραφής σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου-Λυκείου-ΕΠΑΛ.Ενδεικτικά: Για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου την επιλογή διδασκαλίας διασκευασμένων ή μη Μύθων και Θρύλων της Αγγλίας, της Ιρλανδίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας, θεατρικών έργων του 16ου αιώνα καθώς και των θεατρικών έργων, της ποίησης, και του πεζού λόγου των συγγραφέων του 18ου – 21ου αιώνα .

 

Για το ΕΠΑΛ και το Λύκειο την επιλογή συγγραφέων από την Αυστραλία, την Ιρλανδία, τις Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική για τη διδασκαλία πεζού λόγου, ποίησης και θεατρικών έργων από τις χώρες αυτές, σε διασκευή ή όχι, με κατά περίπτωση χρονική κάλυψη από την εμφάνιση των πρώτων έργων έως σήμερα.

 

Επίσης, για το Γυμνάσιο-Λύκειο-ΕΠΑΛ τη διδασκαλία των ελληνικών μύθων στην αγγλική γλώσσα και τη διδασκαλία έργων Ελλήνων συγγραφέων τα οποία έχουν γραφεί η μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα όπως επίσης και τη διδασκαλία έργων από την Παγκόσμια Λογοτεχνία που έχουν γραφεί ή μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα

 

Πηγή:http://www.esos.gr/arthra/37331/thetiko-iep-stin-ensomatosi-tis-logotehnias-sti-didaskalia-tis-agglikis-glossas