Γνωρίζετε την ιστορία της αγγλικής γλώσσας;

Η αγγλική γλώσσα έχει δεχτεί πολλές επιρροές από όταν ξεκίνησε να διαμορφώνεται τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Μάθετε την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της και δείτε πώς έφτασε στη σημερινή της μορφή.

 

Στα μαθήματα Αγγλικών συνήθως τα παιδιά δεν μαθαίνουν πώς εξελίχθηκε η γλώσσα ανά τους αιώνες, που έχει φτάσει σήμερα να θεωρείται ο παγκόσμια αποδεκτός κώδικας επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από όλους. Παρόλα αυτά, η ιστορία της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για όσους την αγαπούν πραγματικά.

 

Πριν την εισβολή των Σαξόνων και των Γιούτων στη Μεγάλη Βρετανία (από τους οποίους πήρε το όνομά της), η γλώσσα που μιλούσαν οι κάτοικοι του νησιού ήταν η Κέλτικη. Η πολιτισμική διείσδυση, όμως, που επήλθε με την επέλαση αυτών των λαών, είχε ως αποτέλεσμα η παλιά γλώσσα να εξαλειφθεί, δίνοντας τη θέση της και επίσημα στα Αγγλικά.

 

Η αγγλική γλώσσα δέχτηκε, όμως, κι άλλες επιρροές. Οι Βίκινγκς, που εισέβαλαν στη Μεγάλη Βρετανία κατά τον 9ο μ. Χ αιώνα, επέφεραν νέες αλλαγές, συμβάλλοντας στην προσθήκη πολλών σκανδιναβικών λέξεων στη γλώσσα που μιλούσαν έως εκείνη τη στιγμή οι ντόπιοι. Μία ακόμα σημαντική επιρροή που εμπλούτισε τα Αγγλικά, ήταν αυτή των Νορμανδών. Οι γαλλόφωνοι Νορμανδοί "έφεραν" μαζί τους πολλές λατινογενείς γαλλικές λέξεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν ακόμα και σήμερα τα Αγγλικά ως λατινογενή γλώσσα. Φυσικά, από τα "δάνειά" της, δεν έλειψαν οι ελληνικές λέξεις που εμπλούτισαν ακόμα περισσότερο το αγγλικό λεξιλόγιο.

 

Τα βασικά "δάνεια", λοιπόν, που καθόρισαν τη μορφή της σημερινής αγγλικής γλώσσας, προήλθαν από τα γερμανικά και γαλλικά φύλα που κατά καιρούς βρέθηκαν στο νησί της Μεγάλης Βρετανίας. Οι γλωσσολόγοι διακρίνουν τρεις ιστορικές περιόδους των Αγγλικών: τα old English, που μιλούνταν από την αρχή της "γέννησης" της γλώσσας, τον 5ο μ.Χ. δηλαδή αιώνα έως και τον 11ο μ.Χ, τα middle English, που χρησιμοποιήθηκαν από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα και, τέλος, τα modern English, που μιλούνται από τον 15ο αιώνα έως και σήμερα.

 

Σήμερα, τα Αγγλικά θεωρούνται μία από τις πιο απλοποιημένες, εύκολες γλώσσες που μιλούνται παγκοσμίως. Το μόνο σημείο στο οποίο μπορεί να συναντηθεί ένας βαθμός δυσκολίας είναι η προφορά της, η οποία δεν εξηγείται πάντα, με αποτέλεσμα όσοι δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα να μπερδεύονται κάποιες φορές. Ωστόσο, αυτό το κομμάτι δεν έχει εμποδίσει τα Αγγλικά να θεωρούνται must όταν πρόκειται κάποιος να μάθει μία ξένη γλώσσα: συνήθως αν πρέπει να μάθεις μόνο μία γλώσσα, μαθαίνεις Αγγλικά. 

 

Ιδιαίτερα η καθιέρωση των Ηνωμένων Πολιτειών ως παγκόσμια υπερδύναμη, διέδωσε με τάχιστους ρυθμούς την αγγλική γλώσσα σε τέτοιο σημείο, ώστε να θεωρείται αυτονόητο ότι οι πολίτες ανά τον κόσμο θα μαθαίνουν τα Αγγλικά, τα οποία, μάλιστα, θα τους είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να συνεννοηθούν με οποιονδήποτε αλλόγλωσσο πολίτη στον κόσμο. Αυτό έχει καθιερωθεί, επίσης, από πολλά εκπαιδευτικά συστήματα ανά τον κόσμο, στα οποία η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας είναι υποχρεωτική ήδη από τις πρώτες τάξεις του σχολείου.