29 λόγοι για τους οποίους το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό σε περιόδους κρίσης και άγχους

Το παιχνίδι παίζει σπουδαίο ρόλο στην παιδική ηλικία!

Εκτυπώστε Δωρεάν την αφίσα με τα πολλαπλά οφέλη του για να τα θυμόμαστε πάντα και να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν!

  1. Τα παιδιά στο παιχνίδι είναι προστατευμένα από τον ανησυχητικό κόσμο γύρω τους

  2. Το παιχνίδι είναι η γλώσσα των παιδιών. Υποδύονται ρόλους, φτιάχνουν σενάρια σαν έναν τρόπο για να εκφράσουν τις ανησυχίες, τις ερωτήσεις τους , και, το πιο σημαντικό να αναδιαμορφώσουν μια αφήγηση. Σε ένα σενάριο, τα παιδιά καθοδηγούν την πλοκή και μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα μιας τρομακτικής κατάστασης ή να δοκιμάσουν διαφορετικές λύσεις σε ένα πρόβλημα.

  3. Το παιχνίδι είναι κρίσιμο για την ανακούφιση από το στρες, καθώς επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργούν φαντασιώσεις που τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις.

  4. Σε περιόδους κρίσης το παιχνίδι έχει σημαντικό θεραπευτικό ρόλο βοηθώντας τα παιδιά να ανακτήσουν μια αίσθηση ομαλότητας και χαράς.

  5. Καθώς τα παιδιά και οι ενήλικες απορροφώνται στη διασκέδαση του παιχνιδιού, το πνεύμα τους ανεβαίνει, ο μετρητής της χαράς τους ανεβαίνει και βιώνουν μια ευττυχία που επηρεάζει θετικά τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική υγεία.

  6. Το να μοιράζεις γέλιο και διασκέδαση προάγει την ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη, τη συμπόνια και την οικειότητα με τους άλλους. Λαμβάνοντας χρόνο για να επανασυνδεθείτε με την οικογένεια και τους αγαπημένους σας μπορεί να κάνει τον κόσμο να αισθάνεται πιο ασφαλής ακόμα και όταν οι καιροί είναι αβέβαιοι.

  7. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι το γέλιο είναι ένας ισχυρός, εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε τη διάθεση και τη συναισθηματική ευεξία. Διεγείρει τα όργανα με οξυγόνο και διευκολύνει τα επίπεδα ορμονικού στρες.

  8. Το παιχνίδι δίνει στα παιδιά μια γεύση του να έχουν τον έλεγχο, να έχουν κάποιον σταθερή καθοδήγηση στην καθημερινότητά τους. Το παιχνίδι τους δίνει χώρο και χρόνο για να συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους -και να έχουν νόημα – σε έναν αβέβαιο κόσμο.

  9. Το παιχνίδι είναι το πώς είμαστε φτιαγμένοι, πώς αναπτυσσόμαστε  και προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή.

 

  1. Για όλες τις ηλικίες, το παιχνίδι και η διασκέδαση μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση των ενδορφινών, των φυσικών χημικών ουσιών του σώματος. Αυτό προωθεί μια συνολική αίσθηση ευεξίας και γαλήνης.

  2. Μελέτες δείχνουν ότι η μείωση του ελεύθερου παιχνιδιού και του προσποιητού παιχνιδιού συσχετίζεται με τη μείωση της ενσυναίσθησης. Το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν υπομονή και κατανόηση, συνδέοντάς τα με την ανθρωπότητα .

  3. Το παιχνίδι συχνά περιλαμβάνει κίνηση. Όντας κάποιος είναι ενεργός μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος! Ωστόσο, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί σταδιακά ένταση, επειδή η υπερβολική χρήση της μπορεί να καταστείλει την ανοσολογική λειτουργία.

  4. Η ολοκλήρωση παζλ και άλλων παιχνιδιών που εμπλέκουν τον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων μνήμης και να κρατήσουν το μυαλό σας απασχολημένο με υγιεινό τρόπο.

  5. Το παιχνίδι είναι ένα σημαντικό μέρος της συναισθηματικής ανάπτυξης. Συνδέεται με συναισθηματική ανθεκτικότητα, υψηλή αυτοπεποίθηση και μειωμένο άγχος και έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τη συναισθηματική δυσφορία γύρω από το τραύμα.

  6. Το να είσαι ενεργός ανακουφίζει από την ένταση, καταπραΰνει τις ανήσυχες σκέψεις, δημιουργεί μια αίσθηση συγκέντρωσης και επίτευξης και βελτιώνει τον ύπνο.

  7. Η φύση συχνά θεωρείται ως θεραπευτικό βάλσαμο για τις συναισθηματικές κακουχίες στη ζωή ενός παιδιού.

  8. Το παιχνίδι είναι εκπαίδευση για το απροσδόκητο

  9. Καθώς τα παιδιά απορροφούν τρομακτικές και συγκεχυμένες ειδήσεις, πολλά στρέφονται στο παιχνίδι αναζητώντας κατανόηση και ανάπαυλα

  10. Το χρόνιο στρες είναι τοξικό, ειδικά για τους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους. Το υπαίθριο παιχνίδι παρέχει αρκετές θεραπείες. Το περνάει χρόνο κανείς στη φύση είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ανακουφίζει από το άγχος και ο χρόνος παιχνιδιού ενθαρρύνει την υγιή απελευθέρωση των συναισθημάτων

  11. Μας ενεργοποιεί και μας ζωντανεύει. Ανακουφίζει τα βάρη μας. Ανανεώνει τη φυσική μας αίσθηση αισιοδοξίας και μας ανοίγει νέες δυνατότητες

  12. Παίξτε έξω (με ασφάλεια και υπευθυνότητα)! Μια μελέτη για τον εγκέφαλο διαπίστωσε ότι το 95% των συμμετεχόντων στη συνέντευξη δήλωσε ότι η διάθεσή τους βελτιώθηκε αφού πέρασε χρόνο στη φύση

  13. Το παιχνίδι έχει σημαντικό θεραπευτικό ρόλο αποκατάστασης βοηθώντας τα παιδιά να ανακτήσουν μια αίσθηση ομαλότητας και χαράς μετά την εμπειρία τους από απώλεια, απορρύθμιση και τραύμα

  14. Εάν τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή, μπορούν να αναλάβουν κινδύνους, να κάνουν ερωτήσεις, να κάνουν λάθη, να μάθουν να εμπιστεύονται, να μοιράζονται τα συναισθήματά τους και να μεγαλώνουν.

  15. Η σωματική σας εμπειρία θα επηρεάσει πάντα τη συναισθηματική σας εμπειρία και η άσκηση είναι το μαγικό ελιξίριο της ζωής

  16. Μας ενεργοποιεί και μας ζωντανεύει. Ανακουφίζει τα βάρη μας. Ανανεώνει τη φυσική μας αίσθηση αισιοδοξίας και ανοίγει νέες δυνατότητες

  17. Ένα παιδί που κινείται είναι ένα παιδί που μαθαίνει.

  18. Το παιχνίδι μας κρατά ζωντανούς και αναζωογονημένους. Μας δίνει έναν ενθουσιασμό για τη ζωή που είναι αναντικατάστατος. Χωρίς αυτό η ζωή απλά δεν έχει ωραία γεύση.

  19. Το να παίζεις σημαίνει να χάνεις τον εαυτό σου. Το να παίζεις σημαίνει επίσης το να βρίσκεις τον εαυτό σας. Το να παίζεις, επίσης, σημαίνει να συνδέεσαι.

  20. Όλα τα παιδιά χρειάζονται χρόνο και χώρο για ελεύθερο παιχνίδι κάθε μέρα, τώρα ίσως περισσότερο από ποτέ

Κατεβάστε το pdf εδώ

Πηγή: thisisus.gr