Tα οφέλη της ενσυνειδητότητας (Mindfulness) στο σχολείο

Η ενσυνειδητότητα (Μindfulness) αναπτύσσει τον εγκέφαλό μας

Η αμυγδαλή ενεργοποιείται όταν αναγνωρίζει και αντιδρά σε συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων δύσκολων ή δυνατών συναισθημάτων όπως ο φόβος. Όταν ακολουθούμε συνεδρίες εξάσκησης ενσυνειδητότητας, αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου μπορεί να ενεργοποιηθεί λιγότερο.

Ο ιππόκαμπος είναι ζωτικής σημασίας για την μάθηση και την μνήμη και βοηθά στην ρύθμιση της αμυγδαλής. Ο ιππόκαμπος είναι περισσότερο ενεργός και παράγει μεγαλύτερη ποσότητα φαιάς ουσίας μετά από εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα.

Ο προμετωπιαίος λοβός είναι συνδεδεμένος με ώριμες συμπεριφορές, όπως η ρύθμιση συναισθημάτων και η λήψη σωστών αποφάσεων. Αυτό το κομμάτι εγκεφάλου είναι περισσότερο ενεργό και ανεπτυγμένο ύστερα από ασκήσεις ενσυνειδητότητας.

Τα οφέλη της ενσυνειδητότητας

Έρευνες δείχνουν πως η εφαρμογή ενσυνειδητότητας μειώνει το στρες και το άγχος, αυξάνει την προσοχή, βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενδυναμώνει την συμπόνια κ.ά.. Παρακάτω υπάρχει περίληψη ερευνητικών ευρημάτων σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα της ενσυνειδητότητας που σχετίζονται με τους εκπαιδευτικούς:

Βελτιωμένη προσοχή: πολλές έρευνες επιδεικνύουν βελτιωμένη προσοχή, συμπεριλαμβανομένης καλύτερης απόδοσης σε καθήκοντα που απαιτούν εκτενές διάστημα συγκέντρωσης.

Συναισθηματική ρύθμιση: η ενσυνειδητότητα δημιουργεί αλλαγές στον εγκέφαλο για λιγότερη αντίδραση και καλύτερη ικανότητα να δεσμεύεται σε καθήκοντα ακόμα κι όταν τα συναισθήματα είναι ενεργά.

Περισσότερη συμπόνια: άνθρωποι που έχουν έρθει σε επαφή με εκπαίδευση ενσυνειδητότητας είναι πιθανότερο να βοηθήσουν κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη αλλά και να δείξουν μεγαλύτερη αυτό-συμπόνια.

Μείωση στρες και άγχους: η ενσυνειδητότητα ελαττώνει το αίσθημα του στρες και καλυτερεύει το άγχος και την δυσφορία όταν βρισκόμαστε σε μία στρεσογόνο κοινωνική κατάσταση.

Τα οφέλη της ενσυνειδητότητας στην εκπαίδευση

Οι έρευνες έχουν δείξει πως το στρες των εκπαιδευτικών επηρεάζει τα επίπεδα στρες των μαθητών που με την σειρά του επιδρά στα μαθησιακή απόδοση. Οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα σε ένα κλίμα που είναι συναισθηματικά θετικό. Έχει αποδειχθεί πως το θετικό κλίμα στην τάξη συνδέεται με ακαδημαϊκές επιτεύξεις.

Οφέλη για εκπαιδευτικούς

Όταν οι καθηγητές μαθαίνουν και εξασκούν την ενσυνειδητότητα, όχι μόνο αποκτούν προσωπικά οφέλη, όπως μειωμένο στρες και μειωμένη εξάντληση, αλλά και τα σχολεία τους βιώνουν το ίδιο. Έρευνες έχουν δείξει πως καθηγητές που ήρθαν σε επαφή με την ενσυνειδητότητα βίωσαν τα εξής:

Μείωση στρες και εξάντλησης

Καλύτερη επίδοση στην εργασία τους

Περισσότερο συναισθηματικά υποστηρικτικές τάξεις

Καλύτερη οργάνωση τάξεων.

Οφέλη για τους μαθητές

Ερευνητές έχουν καταλήξει πως η ενσυνειδητότητα βοηθά τους νέους να έχουν βελτιωμένα γνωστικά αποτελέσματα, κοινωνικό-συναισθηματικές δεξιότητας και ευ ζην. Με την σειρά τους αυτά τα οφέλη οδηγούν σε γενικότερη μακροπρόθεσμη βελτίωση στην ζωή. Για παράδειγμα, οι κοινωνικές δεξιότητες στο νηπιαγωγείο προβλέπουν την εκπαίδευση, εργασία, εγκληματικότητα, κατάχρηση ουσιών και ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή. Έχει φανεί πως οι νέοι που εξασκούν ενσυνειδητότητα μπορούν να αναπτύξουν:

Δεξιότητες προσοχής και μάθησης: προσοχή και συγκέντρωση, γνωστική ανάπτυξη.

Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες: συμπεριφορά στο σχολείο, ενσυναίσθηση και αντίληψης διαφορετικής οπτικής, κοινωνικές δεξιότητες.

Ανθεκτικότητα: συναισθηματική ρύθμιση, μειωμένο άγχος και στρες, μετα-τραυματικά συμπτώματα, λιγότερο συχνή κατάθλιψη.

Πηγή: https://www.mindfulschools.org/psychopedia.gr