“Καμπούμ” – εκπαιδευτικό παιχνίδι που λατρεύουν τα παιδιά

Ένα παιχνίδι που να συνδυάζει την μάθηση και την διασκέδαση είναι το “Καμπούμ”.

 

Το Καμπούμ είναι ένα παιχνίδι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό, το οποίο τα παιδιά μας θα λατρέψουν! Είναι απλό και πανεύκολο να το κατασκευάσουμε και τα παιδιά το αγαπούν και ζητάνε να το παίζουν ξανά και ξανά!

Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι γλωσσοπίεστρα κα ένα κουτί για να τα βάζουμε μέσα. Μπορούμε για την περίπτωση που δεν έχουμε στο σπίτι μας γλωσσοπίεστρα να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια χαρτόνι που το έχουμε κόψει σε λωρίδες ή ακόμα και χαρτί. Τα γλωσσοπίεστρα (κομμάτια από χαρτόνι κτλ) μπορούμε να τα βάλουμε μέσα σε ένα άδειο κουτί (πχ από πουράκια, μαρμελάδα κτλ). Θέλουμε να καλύπτεται το κάτω μέρος από τα ξυλάκια. Πάμε να δούμε αναλυτικά την κατασκευή και τα οφέλη του παιχνιδιού:

 

Κατασκευή του Καμπούμ:

Γλωσσοπίεστρα

Ένα άδειο δοχείο ή βάζο

Αναλυτικά: Παίρνουμε τα γλωσσοπίεστρα και στην μια πλευρά τους γράφουμε αυτό που θέλουμε να παίξουμε με τα παιδιά μας. Αν πχ θέλουμε να παίξουμε την αλφαβήτα θα γράψουμε όλα τα γράμματα της αλφαβήτου. Για κάθε τέσσερα γλωσσοπίεστρα  που γράφουμε με τα ενδιαφέροντα μας, βάζουμε και ένα στο οποίο γράφουμε την λέξη «Καμπούμ».   Το παιχνίδι προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Έτσι μπορούμε να γράψουμε από πολύ απλά πράγματα όπως η αλφαβήτα ή μικρές και απλές λέξεις για ανάγνωση μέχρι πιο προχωρημένα και πιο σύνθετα όπως πολλαπλασιασμό και μεγάλες αριθμητικές πράξεις. Ερωτήσεις ιστορίας ή γεωγραφίας και η λίστα είναι ατελείωτη ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τα δικά σας και του παιδιού σας!

Στην συνέχεια βάζουμε μέσα στο δοχείο τα γλωσσοπίεστρα και θέλουμε η πλευρά που είναι γραμμένη να είναι μέσα στο δοχείο και να μην φαίνεται από τα παιδιά. Τα παιδιά καλούνται να διαλέξουν στην τύχη ένα γλωσσοπίεστρο και να απαντήσουν στην ερώτηση σωστά. Σε περίπτωση που δεν απαντήσουν σωστά, επιστρέφουν το γλωσσοπίστρο στο βάζο. Αν απαντήσουν σωστά το κερδίζουν! Εδώ όμως έρχεται η μαγική λέξη Καμπούμ που δίνει ζωντάνια και κέφι σε όλο το παιχνίδι! Σε περίπτωση που τα παιδιά πετύχουν το Καμπούμ τα χάνουν όλα και πρέπει να ξαναβάλουν όλα τα γλωσσοπίεστρα στο δοχείο και το παιχνίδι να ξεκινήσει από την αρχή!

Όλο το μυστικό στην διασκέδαση είναι στο ότι πρέπει να παρουσιάσουμε το Καμπούμ σαν κάτι αστείο! Σαν μια έκρηξη! Σαν μια έκπληξη! Σαν κάτι που μας βοηθάει ώστε να συνεχιστεί το παιχνίδι! Το παιδί δεν χάνει…. Απλά η διασκεδαστική έκρηξη κάνει το παιχνίδι να ξεκινάει από την αρχή! Μια διασκεδαστική ματαίωση για τα παιδιά που τα βοηθάει να διαχειριστούν την ήττα αλλά και να μάθουν με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Πηγή: thisisus.gr