Βελτίωση της αναγνωστικής ικανότητας χωρίς βιβλία! – Δραστηριότητες

Η διαδικασία της ανάγνωσης γίνεται επίπονη προκαλώντας ματαίωση και θυμό στα παιδιά. 

Σήμερα θα δούμε μερικούς απλούς τρόπους μέσα από τους οποίους το παιδί θα έρθει σε επαφή με την ανάγνωση με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό:

  1. Παρακινούμε το παιδί να γράψει ή να διαβάσει τη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας ώστε να ελέγξουμε αν παραλείψαμε κάτι
  2. Ζητάμε από το παιδί να βρει και να διαβάσει την αγαπημένη του συνταγή (π.χ. κρέπες) και στη συνέχεια να οργανώσει τα υλικά στην κουζίνα ώστε να τη δημιουργήσουμε
  3. Κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής ζητάμε από το παιδί να έχει το νου του ποια πινακίδα γράφει συγκεκριμένη περιοχή. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα διαβάσει όλες τις πινακίδες που θα προηγηθούν!
  4. Φέρνουμε στο σπίτι μια ταινία κινούμενων σχεδίων μόνο που έχει… ελληνικούς υπότιτλους που το παιδί πρέπει να διαβάσει.
  5. Χαρίζουμε στο παιδί ένα αγαπημένο κόμικ, μια εγκυκλοπαίδεια που άπτεται των ενδιαφερόντων του ή ένα παραμύθι.
  6. Ζητάμε να διαβάσει τα συστατικά ενός προϊόντος ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν περιέχει μια ουσία που σκεφτήκαμε.
  7. Γράφουμε ένα κείμενο στον υπολογιστή παραλείποντας γράμματα και το δίνουμε στο παιδί μας να το διαβάσει. Έτσι, με ευχάριστο τρόπο θα μας διορθώσει και θα γελάσει (π.χ. γράψτε Ο κηπουρός πήρε τη μεγάλη  (τσου) γκράνα και ξερίζωσε τα άγρια χόρτα)
  8. Παίξτε παιχνίδια λέξεων (τύπου σκραμπλ, ακροστιχίδες κ.ά.
  9. Φτιάξτε μαζί προσκλήσεις για το παιδικό πάρτι, ευχητήριες κάρτες! Αφήστε το παιδί να γράψει πρωτότυπα λόγια και να εκφραστεί.

 

Τα παιδιά όταν καταλάβουν πως η ανάγνωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τότε θα την αγαπήσουν. Η λέξη “σχολείο-ανάγνωση” φοβίζει τα παιδιά και όχι η ουσία της.

Ιουλία Κοντού