Πολυαισθητηριακές Τεχνικές για δυσκολίες ανάγνωσης και γραφής

Έχει διαπιστωθεί ότι η πολυαισθητηριακή μέθοδος έχει θετικά αποτελέσματα στους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες, καθώς χρησιμοποιεί όλες τις αισθητηριακές οδούς(ακουστική,οπτική,κιναισθητική).

 

Η Πολυαισθητηριακή Μέθοδος , αναμφισβήτητα μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, αφού τους επιτρέπει να συνδέσουν αυτό που ακούνε, αυτό που βλέπουν και αυτό που αισθάνονται. Πλέον, η διαδικασία της μάθησης, έχει σύμμαχο τον ρόλο των αισθήσεων.

Διεγείρονται οι αισθήσεις της αφής, της ακοής και της όρασης και έτσι, ο μαθητής εμπλέκεται πιο ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία. Οι παρακάτω τεχνικές, είναι ενδεικτικές και θα βοηθήσουν  εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές:

– Γραφή σε επίπεδο γραμμάτων, συλλαβής και πρότασης:

Ιχνηλασία με άμμο σε βαζάκι ή ζάχαρη.  Γεμίζουμε ένα μπολ με αυτά τα υλικά και παροτρύνουμε να σχηματίσει το παιδί αρχικά σχέδια με το δάχτυλό του και έπειτα γράμματα ή ολόκληρες προτάσεις. Μ’αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιηθούν οι υποδοχείς της αφής. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, ο μαθητής μπορεί να συνεχίσει γράμματα που εσείς ξεκινήσατε. Π.χ κάνετε ένα/ο/ και του ζητάτε να κάνει το /α/.

Γράψε σε έναν μαυροπίνακα.  Σε έναν μαυροπίνακα μπορεί να ζωγραφίσει, να γράψει συλλαβές, λέξεις και προτάσεις με τρόπο διασκεδαστικό. 

Jenga.  Αυτό το παιχνίδι, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα παιχνίδι ενίσχυσης της ανάγνωσης.

Σε κάθε τουβλάκι, μπορούμε να γράψουμε τα γράμματα που μας ενδιαφέρουν κάθε φορά. Ο παίκτης, κάθε φορά, επιλέγοντας ένα τουβλάκι, καλείται να διαβάσει και το αντίστοιχο γράμμα.

 Παράλληλα, ενισχύονται και η συγκέντρωση προσοχής και η λεπτή κινητικότητα.

– Ανάγνωση σε επίπεδο παραγράφου:

<< Start&Stop>>.  Μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για μαθητές με δυσκολία στην αναγνωστική αποκωδικοποίηση. Αφού δοθεί στον μαθητή μια άγνωστη προς ανάγνωση παράγραφος, του ζητείται να σηκωθεί όρθιος.

Οι οδηγίες που δίνονται είναι οι εξής:

1) Στη τελεία κάνει ένα βήμα προς τα μπροστά

2) Στα αποσιωποιητικά, τρία βήματα μπροστά

3) Καθ’όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης ο μαθητής προχωρά, δίχως να σταματά στο χώρο.

4) Στο θαυμαστικό, χτυπάει παλαμάκια. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αναγνωστική αποκωδικοποίηση με διασκεδαστικό τρόπο.

Μαγνητογράμματα. Σε έναν ασπροπίνακα ή στο ψυγείο, ζητάτε από το παιδί να σας  διαβάσει λέξεις ή μικρές προτάσεις που του έχετε γράψει.

 

Η μάθηση γίνεται παιχνίδι με ευχάριστο τρόπο.

Χρωματιστή Παράγραφος.    Ζητήστε από το μαθητή, να σας διαβάσει, μία μία τις προτάσεις. Κάθε πρόταση έχει διαφορετικό χρώμα.

Σε ένα λευκό χαρτί, ζωγραφίστε κύκλους με χρώματα που επιλέξατε στις προτάσεις του κειμένου. Δίπλα από κάθε χρώμα, γράψτε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να διαβάσει το παιδί(διάβασε σιγά, διάβασε γρήγορα, διάβασε δυνατά, διάβασε περπατώντας, διάβασε ψιθυριστά, διάβασε κανονικά).

Αφού κάνετε μία αναγνωριστική, χορωδιακή(μαζί με το παιδί) ανάγνωση, έπειτα σηκώστε ψηλά έναν από τους μαρκαδόρους που ζωγραφίσατε στο λευκό χαρτί.

Αφού ο μαθητής βρει το χρώμα και διαβάσεις σε τι αντιστοιχεί, εκτελεί την ανάγνωση του με τον τρόπο που του ζητείται.

Έτσι λοιπόν, ενισχύουμε την αναγνωστική ευχέρεια του παιδιού με ευχάριστο τρόπο.

Αυτές είναι μερικές από τις τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Η κάθε μία, προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού , με στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του και της μαθησιακής του εικόνας.

Πόλυ Γοργορίνη, Ειδική Παιδαγωγός του Πρότυπου Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Παιδίων Πλεύση»

Γρηγορίου Λαμπράκη 407, Κερατσίνι