4 Δραστηριότητες για τη διαμόρφωση & την ανάπτυξη συναισθηματικών δεξιοτήτων

Η ενημέρωση και η εξοικείωση των παιδιών με τα συναισθήματα είναι βασικές αρχές προκειμένου να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις δεξιότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης.

 

Κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πού στοχεύει στην ανάπτυξη των συναισθημάτων, οφείλει να ασχολείται με την εκμάθηση των συναισθημάτων των ίδιων των παιδιών, το προσωπικό κίνητρο αλλά και τη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων.

Πάμε λοιπόν να δούμε ορισμένες δραστηριότητες που στοχεύουν στη διαμόρφωση των συναισθηματικών δεξιοτήτων:

Καρτελο-συναισθήματα:.

Πάρτε ένα χρωματιστό χαρτόνι. Στη μία πλευρά γράψτε το όνομά του συναισθήματος(χαρά, λύπη, θυμός) και στην άλλη πλευρά, κολλήστε δύο εικόνες. Η πρώτη θα αντιστοιχεί στο συναίσθημα που έχετε γράψει από την πίσω μεριά του χαρτονιού ενώ  η δεύτερη εικόνα όχι. Το παιδί θα πρέπει να κυκλώσει τη σωστή εικόνα και να ονοματίσει το συναίσθημα αυτό.

Μπαλονο-συναισθήματα.

Φουσκώστε μπαλόνια και γράψτε πάνω σε αυτά Με έναν μαρκαδόρο τα συναισθήματα που θέλετε να διδαχθεί ο μαθητής. Έπειτα, αφήστε τα μπαλόνια ελεύθερα στην αίθουσα. Ζητήστε του να πάρει μπαλόνια τα οποία να γράφουν τα συναισθήματα των ανθρώπων που θέλει να περιγράψει. « τι συναισθήματα σου προκαλεί ο καλύτερος σου φίλος»; « ποια είναι τα συναισθήματά σου για τη μητέρα σου»; 

 

Χρωματο-συναισθήματα.

Πάρτε δακτυλομπογιές και ένα λευκό χαρτί. Ζωγραφίστε προσωπάκια με τα συναισθήματα και ονοματίστε τα. Στο τέλος, ζητήστε από το παιδί με όποιο χρώμα δακτυλομπογιάς θέλει, να πιέσει το χεράκι του δίπλα από την αντίστοιχη φατσούλα. π.χ(πρόσωπο χαράς-πράσινη δακτυλομπογιά). Έτσι, το παιδί αντιστοιχεί το χρώμα που επίλεξε με το ανάλογο συναίσθημα.

Χορο-συναισθήματα.

Ώρα για χορό! Σηκώστε πάνω τους μαθητές σας και ζητήστε τους να ακούσουν με προσοχή τα κομμάτια μουσικής που θα επιλέξετε. Το κάθε τραγούδι, θα αντιστοιχεί σε διαφορετικό συναίσθημα. Έπειτα, καθίστε σε έναν κύκλο και ζητήστε τους να κάνουν μία ζωγραφιά για κάθε τραγούδι και δίπλα το συναίσθημα που τους εκδηλώθηκε μέσα από αυτό.

Πόλυ Γοργορίνη, Ειδική Παιδαγωγός του Πρότυπου Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Παιδίων Πλεύση»

Γρηγορίου Λαμπράκη 407, Κερατσίνι

Τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 2130433829