Γλωσσική Ανάπτυξη: Πώς να βοηθήσω το παιδί μου;

Οι γονείς διαδραματίζουν πολύ σημαντικό και κρίσιμο ρόλο στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού τους, αφού τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής ενός παιδιού θεωρούνται είναι καθοριστικά για τη λεκτική του εξέλιξη. Είναι σημαντικό,

οι γονείς όχι μόνο να μιλάνε στα παιδιά τους αλλά να αναφέρουν όποτε αυτό είναι εφικτό τι κάνουν τη δεδομένη στιγμή (π.χ Τώρα η μαμά θα σου ετοιμάσει φαγητό, τώρα η μαμά θα σε κάνει μπάνιο κτλ). Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που διαβάζουν και μιλάνε πολύ κατά την πρώιμη παιδική ηλικία θα έχουν πιο πλούσια λεξιλόγια και καλύτερη γραμματική από τα παιδιά που δεν έχουν τόσες γλωσσικές ευκαιρίες. Πιο κάτω αναφέρονται μερικοί απλοί τρόποι για να καλλιεργήσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας.

1. Συζήτηση: Να αφηγείστε την ημέρα καθώς εξελίσσεται. Πείτε στο παιδί σας, για παράδειγμα, “Τώρα θα κάνουμε μπάνιο. Θα καθαρίσουμε το σώμα μας με την σαπουνάδα και θα το ξεπλύνουμε με το νερό. Όταν στεγνώσουμε, θα ντυθούμε και θα πάμε μια βόλτα.”

2. Διαβάστε: Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να διαβάσετε στο παιδί σας. Ένας καλός προγνωστικός παράγοντας της μελλοντικής επιτυχίας στην ανάγνωση είναι ο χρόνος που περνούν οι γονείς να διαβάζουν με το παιδί τους. Οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν με απλά βιβλία με εικόνες και να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες ιστορίες καθώς το παιδί τους μεγαλώνει.

3. Απολαύστε τη μουσική μαζί. Τα μικρά παιδιά αγαπούν τη μουσική και την κίνηση. Όταν ακούνε ζωντανά παιδικά τραγούδια, μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους και τον ρυθμό της γλώσσας με διασκεδαστικό τρόπο. Αφιερώστε χρόνο με το παιδί σας, τραγουδώντας μαζί του τα τραγούδια που έμαθε στον παιδικό σταθμό.

4. Πείτε ιστορίες. Δημιουργήστε διασκεδαστικές ιστορίες με χαρακτήρες, περιπέτεια και ένα χαρούμενο τέλος. Βεβαιωθείτε ότι οι ιστορίες ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας και δεν είναι τρομακτικές. Είναι πολύ σημαντικό οι ιστορίες να διδακτικές και δίνουν μηνύματα.

5. Ακολουθήστε το προβάδισμα του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας φαίνεται να ενδιαφέρεται για μια συγκεκριμένη εικόνα σε ένα βιβλίο, συνεχίστε να του μιλάτε. Εάν φαίνεται ενθουσιασμένο από ένα αεροπλάνο, δείξτε του περισσότερα αεροπλάνα και μιλήστε για αυτά επίσης. Κάντε ερωτήσεις και αλληλεπιδράστε μαζί του.

6. Ποτέ μην ασκείτε κριτική στα πρότυπα άρθρωσης ή ομιλίας του παιδιού σας. Αντ ‘αυτού, επαναλάβετε τις δηλώσεις του με τη σωστή προφορά ή τη χρήση λέξεων. Δώστε στο παιδί σας πολλούς επαίνους για τις προσπάθειές του.

7. Πηγαίνετε σε εκδρομές. Μια βόλτα στον ζωολογικό κήπο, το ενυδρείο ή σε κάποια παιδική εκδήλωση θα ανοίξει έναν εντελώς νέο κόσμο για το παιδί σας. Θα αποκτήσει νέες εμπειρίες καθώς θα θέλει να μάθει τα ονόματα όλων αυτών των συναρπαστικών πλασμάτων και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων που βίωσε.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι ενθάρρυνσης και βελτίωσης της ομιλίας του παιδιού, κυρίως κατά την πρώιμη παιδική ηλικία (μέχρι 3 ετών). Σε περίπτωση που έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη λόγου και επικοινωνίας του παιδιού σας συνιστάται όπως το συζητήσετε με τον παιδίατρος σας ή/και με κάποιον λογοθεραπευτή.

Έλενα Αγγελίδου, Λογοθεραπεύτρια – allaboutspecialkids.com